Cukormentes karácsonyi sütemények

Email

Számomra a Karácsony nem múlhat el bejgli és almás-fahéjas sütemény nélkül. És ugyan vendégségben azt fogyasztjuk, amivel a házigazda megkínál minket, de otthon más a helyzet. Saját otthonunkban tudjuk kontrollálni a cukor fogyasztásunkat. És mint tudjuk, fontos odafigyelnünk a cukorszintünkre, hiszen a szervezetben felhalmozott cukor nem tesz jót az ízületi porckopásnak. Ezért arra gondoltam utána nézek, milyen olyan alternativ elkészítési módot találok a bejglinek és az almás-fahéjas pitének, amivel elkerülhetem a "plusz" cukor fogyasztást.

Sokat keresgéltem és több receptet is találtam a neten, de az alábbiak tűntek a legszimpatikusabbaknak és költséghatékonyabbnak. Ezeket most szeretném megosztani veletek.

Remélem sikerül ezekkel a receptekkel hozzájárulnom a kellemes karácsonyi hangulat megteremtéséhez. És az egészségetek megőrzéséhez is!

1. Bejgli

A recept 2-2 mákos és diós rúdhoz lesz elegendő.

A tésztához szükség lesz:

  • 1,5 dl zsírszegény tejfölre
  • 2 dkg élesztőre
  • 1 tojásra
  • 50 dkg teljes kiőrlésű lisztre
  • 25 dkg margarinra
  • 15 ek. édesítőporra

A diótöltelékhez kelleni fog:

  • 5 dkg mazsolára (ízlés szerint)
  • 3 cl rumra
  • ½ dl zsírszegény tejre
  • 3 tk. vaníliaaromára
  • 15 dkg darált dióra
  • 1 ek. zsemlemorzsára
  • 20 ek. édesítőporra

A máktöltelékhez szükségünk lesz:

  • 5 dkg mazsolára
  • 3 cl. rumra
  • 15 dkg darált mákra
  • 2 citrom levére és reszelt héjára
  • 3 tk. vaníliaaromára
  • 20 ek. édesítőporra

Elkészítés

A tésztát lehetőlség szerint előző este készítsük el: a langyos tejfölbe, tördeljük bele az élesztőt és keverjük el a tojással. Morzsoljuk el a lisztben a margarint, szórjuk meg a tetejét az édesítőporral és egy csipet sóval amjd adjuk hozzá az élesztős tejfölt. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze és formáljunk belőle 4 cipót. Ezeket csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőszekrénybe pihenni másnapig.

A töltelékek során összesen 10 dkg mazsolát használunk fel (5-5dkg mazsolát a kétféle töltelékben). A mazsolákat forró vízben (óvatosan, nehogy leforázzuk magunkat!) megmossuk és alaposan lecsepegtetjük. Ha ezzel megvagyunk, akkor fél órára beáztathatjuk az előkészített mazsolánkat a rumba (10 dkg mazsola esetében 6 cl rumban) majd lecsepegtetjük.

A diótöltelékhez forraljuk fel a tejet a vaníliaaromával. Ezútán vegyők le a tűzről és szórjuk bele a diót valamint a zsemlemorzsát. A végén tegyük bele a mazsola felét és hagyjuk langyosra hűlni. Ekkor keverjük bele az édesítőport.

A máktöltelékhez forraljunk fel 1 dl vizet és tegyük bele a mákot. Aztán húzzuk le a tűzről és keverjük hozzá a citromlét a reszelt héjával, a vaníliaaromával valamint a maradék mazsolával. Ha langyosra hűlt, akkor keverjük bele az édesítőport.

A cipókat (egymást követően) lisztezett munkalapon kb. 5 mm vastag téglalapokra nyújtsuk. A lap tetejét vékonyan kenjük meg tojásfehérjével, hosszabb oldalain pedig hagyjunk szabadon 2-3 cm-t. Simítsuk el ezen tésztalapon a diótöltelék felét. Ezután a két rövidebb oldalon 2-3 cm szélesen hajtsuk vissza a töltelékre a tésztát, majd a hosszabbik oldalán kezdve lazán tekerjük fel. Ha ezzel készen vagyunk, akkor fektessük sütőpapírral bélelt tepsibe a feltekert rúdat.

Ezt ismételjük meg a másik három cipóval és maradék töltelékünkkel.

A tepsibe fektetett rudak tetejét kenjük meg tojássárgájával. Pihentessük fél órát majd kenjük át tojásfehérjével és hagyjuk további fél órát pihenni (a kétszeri kenéstől lesz márványosan repedezett a teteje).

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tekercsek tetejét sűrűn megszurkáljuk villával vagy hurkapálcikával, hogy a sülés közben keletkező gőz szét ne repessze a tekercseket, majd középső bordamagasságra állított rácson 30-40 percig, aranybarnára sütjük. A sütő ajtaját 15-20 percig nem tanácsos kinyitni! A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Forrrás: https://www.femcafe.hu/cikkek/recept/diabetikus-dios-makos-bejgli

2. Almás pite

Az alábbi hozzávalók kb. 48 szelethez lesznek elegendők.

A tésztához kelleni fog:

  • 50 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 25 dkg margarin
  • 5dkg édesítőpor (Canderel)
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 tasak sütőpor (10 g)
  • 2 tojás + 2 tojássárgája
  • 2 ek. tejföl (12%)

A töltelékhez szükség lesz:

  • 2 kg savanykás alma
  • 5 dkg édesítőpor (Canderelt ajánl a recept írója)
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 6 dkg zsemlemorzsa vagy darált dió
  • 1 tojássárgája a kenéshez

Elkészítés

A tészta elkészítéséhez a lisztben morzsoljuk el a margarint és adjuk hozzá az édesítőport, a vaníliaaromát, a sütőport, a tojásokat és tojássárgákat, 1 csipet sót valamint a tejfölt. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a hozzávalókat majd két cipót formálunk belőle. Ezeket fóliába csomagoljuk és a hűtőszekrényben pihentetjük 1 órát.

A töltelékhez reszeljük le a meghámozott almát majd adjuk hozzá az édesítőport, a fahéjat és a citromhéjat. Keverjük össze és hagyjuk kicsit állni.

A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat). Aztán a sütőpapírból kivágott tepsi nagyságú lapokat (kettőt) szórjuk meg liszttel. Ugyanis ezeken a lapokon fogjuk kinyújtani a tésztacipókat. Pont akkorára, amekkorák a papírlapok. Így tegyük be az egyik előkészített tésztalapot a tepsibe. Szurkáljuk meg villával és szórjuk meg zsemlemorzsával/dióval. Majd az alaposan kipréselt almát szorjuk szét a tésztán. Ezt követően helyezzük a töltelékre a másik tésztalapot. A széleket le kell nyomkodni. Kenjük meg a tészta tetejét tojássárgájával és sűrűn szurkáljuk meg villával. Ajánlott a sütő középső rácsán sütni (kb. 30 perc).

Ha elkészült, várjuk meg amíg a tepsiben kihűl és csak utána szeleteljük fel.

Forrrás: http://cukormentes.hu/almaspite.html

Ha kipróbáltátok a receptek valamelyikét, akkor kérlek Facebookon írjátok meg, hogy hogyan sikerült(ek) a sütemény(ek) és mennyire ízlet nektek. Remélem megnyerte a tetszéseteket.

Ha tetszett a cikkünk, akkor ne felejtsétek el ajánlani és/vagy megosztani. És perzse kövessetek minket Facebook oldalunkon is, hogy ne maradjatok le semmilyen újdonságról.

Az ünnepek alatt is számíthattok arra, hogy új cikkel jelentkezünk. Ezért érdemes lesz meglátogatni a blog oldalunkat december 26.-án, kedden is.

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat!

És tudjátok: egy hét múlva ugyanitt, ugyanekkor új cikket olvashattok!

Nagyon Kellemes, Áldott és Boldog Karácsonyt Kívánunk Nektek!


Email


Szeretnéd megtudni, miért NEM gyógyultál MÉG ki az artrózisodból?

Add meg az e-mail címedet, és megkapod az ARTRÓZIS KEZELÉS 5 FŐ BŰNE című útmutatót!

3000 forint helyett most INGYEN!



Kérem az útmutatót!

Megadott adataid bizalmasan kezeljük!
Harmadik fél számára azt soha nem adjuk ki.