ABC az egészséges ízületekért

vitaminok

Nyugi, nem az ábécét gyakorlom. Azon már jó néhány éve túl vagyok.

Csak felsorolom azokat a vitaminokat, amik jó hatással vannak az ízületek egészségére. És melyek hiánya hozzájárulhat az ízületi porckopás kialakulásához.

A vitamin

Az A vitamin zsírban oldódó vitamin, ami egyben antioxidáns is. Az emberek többsége azt hiszi, hogy az A vitaminnak csak a szemek és idegek egészségének megőrzésében van szerepe, valamint a bőrre van jó hatással. Azt már kevesebben tudják, és ezért külön elmondanám most Neked, hogy az A vitamin bizony az ízületekre is jótékonyan hat!

Antioxidáns tulajdonságának köszönhetően felveszi a harcot a szabadgyökökkel és így segít a gyulladáscsökkentésben is, az ízületi gyulladás csökkentésében is. Valamint hozzájárul az egészséges csontokhoz és az immunrendszer erősítéséhez is.

Kétféle A vitamint különböztetünk meg: aktív A vitamint és béta-karotint. Az előbbit állati eredetű ételekből szerezzük, ez már előkészített A vitamin. Az utóbbit zöldségekből nyerjük, de ezt még előbb a szervezetünk magának át kell alakítania aktív A vitaminná, ahhoz, hogy azt a szervezet fel tudja használni.

Hogy milyen ételekben található a legtöbb A vitamin?

A tojásban, tejben, májban, répában, a különböző sárga és narancssárga színű zöldségekben, de a spenótban és más leveles zöld zöldségekben.

https://draxe.com/vitamin-a/

 

B vitamin komplex

Mint az Te is tudod, a B vitamin egy komplex család. Többféle B vitamint különböztetünk meg egymástól. Ezek alapvetően, mind hasznosak az egészséges ízületek megőrzését illetően.

Így például a B1, B6 és B12 együttes szedéséről kiderült, hogy fájdalomcsillapítóként hat a szervezetre. Sőt felerősíti más fájdalomcsillapítók vagy gyulladáscsökkentők hatását, amiket már esetleg szedsz is az ízületi porckopás okozta fájdalmaidra. Ezt bizonyítják kísérleti eredmények is.

De más kísérletek például azt igazolják, hogy a B3, B9 és B12 együttes szedése javítja az artrózistól szenvedők mozgékonyságát és a fogásukat.

A kutatások megállapították, hogy ízületi porckopás esetén jellemzően nagyon alacsony a B6 és B9 vitaminszint az emberekben. Illetve az is tudvalevő, hogy a B vitamin család vízben oldódik, és ezért nagyon gyorsan kiürül a szervezetből. Kivétel ez alól a B12, amit akár 4 évig is raktározhat a máj.

Ezért az orvosok azt javasolják, hogy 50 felett mindenki szedjen B vitamin komplex tablettát.

Azért komplex tablettát mondanak, mert ha a B vitaminokat külön-külön fogyasztjuk, akkor az előidézhet egyfajta egyensúlyvesztést, ami megzavarja az idegrendszert. (Gondolom Te is tisztában vagy vele, hogy a B vitaminok többnyire mind az idegekre hatnak.)

FONTOS: B3 vitamint sem alkohollal, sem aszpirin vagy nikotin tapasz használata mellett nem javasolt használni, mert károsíthatja a májat!

Hogy mely ételekben található sok B vitamin?

Kefir, sajt, tejtermékek, sertéshús, sonka, lencse, spenót, tojás, mandula, pekán-dió, sötét zöld zöldségek

https://www.wholesomeone.com/news-articles/can-b-vitamins-help-improve-pain-associated-osteoarthritis

https://oa.newlifeoutlook.com/vitamin-b-for-osteoarthritis/2

 

C vitamin

Minthogy a C vitaminról már szól blog bejegyzésünk, ezért erről a vitaminról most nem is beszélnék külön.

Ha szeretnéd megtudni, hogyan tud Neked segíteni az artrózis okozta ízületi gyulladások csökkentése kapcsán, akkor kattints erre a linkre és máris olvashatod a cikket.

 

D vitamin

A D vitamin, vagy, ahogy még nevezni szokták, a ”napfény vitamin” zsírban oldódó vitamin család. Azért mondom családnak, mert ugyan mindenki D vitaminról beszél, de valójában ebből is három féle van: D1, D2, D3.

Normál körülmények között a D vitamint mi magunk állítjuk elő a bőrünkben napfény hatására.  Viszont vannak esetek, mint amilyen a tél is, hogy a D vitamin megfelelő mennyiségű előállításának lehetősége nem adott. Ilyenkor D vitaminhiány léphet fel.

Jó hír azonban, hogy D vitaminhoz másként is hozzájuthat a szervezetünk. Ilyen a mesterségesen előállított D vitamin tabletta, vagy az alábbi ételek fogyasztása révén: lazac, szardínia, tojássárgája, rák. Vagy olyan tej, joghurt, zabpehely és narancslé, amiket D vitaminnal dúsítva értékesítenek.

A D vitamin felel a kálcium és a foszfor beépítéséért. Ezért hiány esetén különböző problémák léphetnek fel, melyek a csontozatodat, a porcokat és az ízületeidet érinthetik. Valószínűleg nem véletlen hát, hogy az artrózisban szenvedők többnyire D vitaminhiányban is szenvednek.

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-vitamin-d

 

E vitamin

Az E vitamin az A és C vitaminokhoz hasonlóan antioxidánsként funkcionál. És ahogy azt már biztosan Te is kívülről fújod, az antioxidánsok megkötik a szabadgyököket és ezáltal hozzájárulnak a gyulladások, így az ízületi gyulladások csökkenéséhez is.

De ha az antioxidáns képessége nem lenne elég, akkor tudd, hogy alapvetően is rendelkezik gyulladáscsökkentő hatással.

Kísérletet is végeztek az E vitamin hatására vonatkozóan, ahol 75 klinikailag is igazolt artrózistól szenvedő alanyt vizsgáltak. Az kísérlet eredményeként megállították, hogy az E vitamin hozzájárul az egészséges csontok és ízületek megőrzéséhez. Már 400mg-nyi E vitamin is csökkenteni tudja a térd ízületeinek a kopása által jelentkező tűneteket. És a legjobb, hogy mindezt mellékhatás nélkül!

Egy másik kísérlet során, amiben 42 artrózisos beteg vett részt, napi kétszer 600 mg E vitamint kaptak 12 héten keresztül. A kísérlet eredménye szerint, az E vitamin sikeresen hozzájárult az ízületi porckopás okozta fájdalom csökkenéséhez.

FONTOS: Ha vérhígító orvosságot szedsz, vagy hamarosan műtenek valamivel, akkor NE szedj E vitamint. Ugyanis vérzékenységet okozhat, ha sok van a szervezetben.

 

K vitamin

Megint csak egy kis vitamin családot említek meg. Mert valószínűleg mostanáig Te sem tudtad, hogy noha a K vitamint is csak K vitaminnak mondjuk, de valójában ez is K1 és K2 vitaminokra bontható.

Amit gondolom már Te is hallottál, az az, hogy a K vitamin segít vérzékenység esetén. Gyorsabban elállnak a vérzések, ha megfelelő K vitaminszinttel rendelkezik az ember. Viszont azt én is csak most tudtam meg, hogy ezért a K1 vitamin felel, amit főként zöld növényekből nyerhetünk.

A K2 vitamin viszont pont az a komponense a K vitaminnak, amire szükséged lehet, ha ízületi porckopásod van. Ezt húsokból, sajtból és tojásból lehet első sorban természetes úton a szervezetünkbe juttatni.

Nem régiben készült el egy tanulmány, melyre éveket szántak. 358 nőt és 314 férfit vontak be a kísérletbe. Az átlag életkor 66 év volt. Mindenkitől vettek vérmintát a kísérlet elején és megnézték a K vitaminszintjüket. Majd 6 évvel később röntgenfelvételeket is készítettek. Arra a következtetésre jutottak, hogy minél magasabb volt valakinek a K vitaminszintje annál alacsonyabb volt az artrózis okozta tűnetek jelenléte a szervezetben

https://www.nutritionexpress.com/showarticle.aspx?articleid=972

 

Most, hogy már tudod milyen vitaminokra lehet égetően nagy szüksége a szervezetednek az alábbit javasolnám, hogy tedd:

  1. Készítess vérvizsgálatot, ahol külön kéred, hogy vizsgálják az alábbi vitaminok szintjét a szervezetedben.
  2. Ha valamelyik vitaminból tényleg hiányod van, akkor beszéld meg az orvosoddal, hogy melyik vitamint mekkora dózisban és mennyi ideig szedd, hogy még véletlenül se adagold túl. Hiszen a jóból is megárt a sok.

A következő cikk megjelenése egy hét múlva, kedden várható. Látogasd meg addig is a Facebook oldalunkat és kövess minket, ha még nem tennéd. Így biztosabb, hogy nem fogsz lemaradni az új cikkeinkről sem.

És ne felejtsd el megírni Facebook kommentben, hogy mit gondolsz a cikkről!                     

De annak is örülünk, ha megosztod másokkal is ezt az információt!

Ízületi fájdalmaktól mentes napokat kívánok és találkozunk jövő héten ugyanitt, ugyanekkor!
Szeretnéd megtudni, miért NEM gyógyultál MÉG ki az artrózisodból?

Add meg az e-mail címedet, és megkapod az ARTRÓZIS KEZELÉS 5 FŐ BŰNE című útmutatót!

3000 forint helyett most INGYEN!Kérem az útmutatót!

Megadott adataid bizalmasan kezeljük!
Harmadik fél számára azt soha nem adjuk ki.